De geschiedenis van de Jan Woudsmaschool

 

           


1928 - 1955


Hoewel de school onder hetzelfde bestuur viel als de scholen in Weesp, ging zij toch min of meer een eigen leven leiden, ook als centrum van de gemeenschap in 'Karspel'.
Oud zeer bij de openbare school bleef aanvankelijk. Zo vermelden de notulen dat Koninginnedag 1931 niet gezamenlijk kon worden gevierd.

 

Bij de oprichting van de school telde zij 75 leerlingen die op één na allemaal uit Weesperkarspel kwamen. In januari 1930 waren dit al 87 leerlingen en in januari 1931 telde de school 99 leerlingen, waarvan 2 afkomstig uit Diemen.

 

Opgave leerlingen aantal 1929

Personele benoemingen 1929

Het hoofd der school kreeg begin jaren '30 een jaarsalaris van ƒ2760,00 blijkt uit oude salariskwitanties.
Opvallend dat dit een kleine 10 jaar later in 1940 niet veel meer is geworden en ƒ2754,00 bedraagt.
Ter vergelijk: Dhr. Alberts verdient nog eens 10 jaar later in 1950 een jaarsalaris van ƒ4644,00

Salariskwitantie P.Verhage

 

In de jaren '30 van de 20e eeuw is bestaat er ook al een leerplicht, echter wilde het best nog wel eens voorkomen, dat kinderen een dag school verzuimden.
Echter, er was een streng toezicht vanuit het schoolbestuur en zelfs een echte verzuimcommissie, die ouders direct aansprak bij verzuim.

In het archief van het schoolbestuur zijn nog een aantal prachtige briefjes van ouders gevonden, waarin zij aan het schoolbestuur uitleg geven voor het verzuim.

Het zijn echt redenen 'uit de tijd'.

 

Absentiebriefjes

 

De school draaide ongeveer 3 jaar toen zij een schoolbibliotheek wenste. Het schoolbestuur diende een verzoek in bij de gemeenteraad van Weesperkarspel voor een bijdrage van ƒ100,00 om deze in te kunnen richten. Op 17 november 1931 werd dit verzoek door de raad afgewezen.

In de Geinbrug woonden inmiddels ook een aantal arbeiders uit Friesland die hun werk hadden bij de aanleg van de nieuwe brug over het Merwedekanaal.

De draaibrug die tot dan toe het Zandpad met het Buitenveer had verbonden werd vervangen door een hoge vaste brug en de weg bij Geinbrug werd omgelegd.

Vanwege de hoge werkeloosheid in die tijd in Nederland, kwamen arbeiders ook van ver.

Toen de aanleg in 1937 klaar was, keerden een aantal van hen weer terug naar hun 'heitelân' en verloor de school zo'n 30 leerlingen.

27-7-1933

3-2-1937

5-2-1937

13-9-1938


Artikelen uit de Leeuwarder Courant rond de aanleg van de brug

 

 

Op 1 september 1943 kreeg de school een nieuw hoofd der school. Dit werd Dhr. Leonardus Frederikus de Weijs.
De voorgeschiedenis van zijn aanstelling was minder fraai: Dhr. Verhage (en nog één van de leerkrachten) bleek sympathieën te hebben voor het Nederlands nationaal socialisme. Het schoolbestuur kon op geen enkele wijze de man ontslaan op grond van zijn gedrag. Hij verliet de school en is na de oorlog naar Zuid-Afrika verdwenen.

Akte van benoeming


In hetzelfde jaar werd latere naamgever van de school, Dhr. Wouter Nagel in het schoolbestuur gekozen.

De school ging de oorlogsjaren door. Hoofd der school Dhr. de Weijs dreigde eind 1944 nog naar Duitsland te moeten voor gedwongen arbeid.

Hij was niet de enige onderwijzer die hiervoor was aangemerkt en het schoolbestuur deed er alles aan om deze mannen te beschermen en adviseerde

zelfs om onder te duiken met behoud van salaris.
Ouders werden bijgepraat over de vorderingen van hun kind middels Ouderavonden. Een aantal uitnodigingen toont het verschil met de huidige ouderavonden.

De Christelijke identiteit van de school werd bij vele gelegenheden zoals ook deze avonden, sterk uitgedragen in woord en gebed.

9 mei 1941

25 mei 1944

5 april 1946

Enkele fraaie opmerkingen in deze uitnodigingen die een beeld schetsen van die tijd:
P.S. Stelt U prijs op een heerlijk koekje bij de koffie (in de pauze), zorgt U dan voor de ingrediënten en geeft ze van te voren aan Uw kinderen mee. Dank U!
In de pauze wordt een versnapering aangeboden. Men wordt verzocht een kopje mede te nemen”.

In 1946 vertrok Dhr. de Weijs om te gaan werken op de Openbare Landbouwschool in Abcoude en vertrok vrij kort daarna al naar de Christelijke Lagere Landbouwschool in Breukelen waar hij ook het hoofd van de school werd en tot zijn pensioen in de jaren '80 bleef werken.

Dhr. de Weijs werd in de Geinbrug opgevolgd door Dhr. E.J.B. Baadenhuysen die tot 1950 hoofd der school bleef. Hij vertrok op zijn beurt in 1950 naar Zeist en

werd opgevolgd door Dhr. Jan Alberts uit Zaandam op 1 september 1950.

 

Na de Tweede Wereldoorlog groeide het aantal leerlingen verder en kon er zelfs een vierde leerkracht worden aangesteld.

Klik op de afbeelding voor een vergrotingIn februari 1952 verwacht het schoolbestuur voor het komende schooljaar 1952/1953 een dusdanige groei van leerlingen dat zij niet meer ondergebracht kunnen worden in de dan bestaande 3 lokalen. In elk lokaal zitten twee klassen. De eerste en tweede klas zouden dan in het nieuwe jaar samen ca. 60 leerlingen tellen die in één lokaal zouden moeten zitten. Het ministerie had echter uitbreiding van de school met één lokaal al van de hand gewezen. Als noodoplossing was één klas gehuisvest in het  filmlokaaltje van de Openbare school aan de Provincialeweg.
Het schoolbestuur vraagt toch om geld uit de gemeentekas te mogen ontvangen voor uitbreiding van de school met een lokaal en aanschaf van benodigd meubilair.
De gemeente wil een specificatie van kosten en het schoolbestuur dient in augustus 1953 een globale kostenraming in voor uitbreiding met 2 lokalen. Architect Stork is hier door het schoolbestuur bij aangetrokken. Op 22 december 1953 verleend de raad zijn medewerking voor uitbreiding met één lokaal. Het te verwachten totaalbedrag van de verbouwing zou zijn Fl. 49.398,20
Het uiteindelijke plan is: uitbreiding met één leslokaal, een kamer voor het hoofd der school, een stookruimte voor de aan te leggen centrale verwarming en een halruimte die tevens dienst doet als trappenhuis, indien later nog een tweede lokaal wordt bijgebouwd.
Het hoofd der school, Dhr. Alberts, verwacht aan het begin van de cursus 1954-1955 een leerlingenaantal tussen 155 en 160, in 1955-1956 tussen 160-165.

Om een tweede lokaal te mogen bouwen moet het grensgetal van 166 overschreden worden.

Albert Vree & Co uit Weesp begon in het najaar van 1954 met de verbouwing. Dhr. Wouter Nagel legde hiervoor de eerste steen op 1 oktober 1954.

Bijeenkomst "eerste steen" 1-10-1954

Dhr. Wouter Nagel

Dhr. Offreins (links), dhr. Albers (rechts van hem), Dhr. Wouter Nagel (in zwarte jas)

Oorkonde voor Wouter Nagel

Toespraak door Dhr. Offreins

Gebruiksvergunning

 

 

In diezelfde tijd werd er een christelijke kleuterschool, genaamd "De Wegwijzer", gebouwd aan de Schoolstraat (nu: Jaargetijden).

Kleuterschool "De Wegwijzer" (rechts)

 

 

Inmiddels had de school haar 25 jarig jubileum al bereikt in 1953.

Men wilde echter eerst de verbouwing voor het vierde lokaal achter de rug hebben voordat er feest gevierd zou worden. Dat gebeurde uiteindelijk in 1955.