Groep 1/2

Daar sta je dan……als echte Jan Woudsma kleuter !

 

Het is zover, de dag waar je zolang naar uitgekeken hebt is gekomen. Net 4 jaar oud en je grote rugzak voelt misschien nog wat onwennig op je rug. Je bent klaar voor je eerste echte dag als kleuter. De juf staat buiten al op je te wachten en is blij je te zien. Als je binnenkomt doe je jouw jas netjes in de luizenzak met jouw naamkaartje eraan. Deze luizenzak hangt aan het kapstokhaakje bij jouw eigen sticker. Je tas mag je opbergen in de tassenkast. Ook de kinderen in de klas zijn blij dat je er bent en dat je vanaf nu echt bij de groep zal horen. In de kring staat jouw stoel al klaar. Deze stoel herken je aan jouw naamkaartje met jouw eigen sticker. 

 

We starten de dag altijd met een kring waarbij we elkaar begroeten en aandachtig naar elkaars verhalen luisteren. Na de kring mag je in de hoeken spelen of gaan werken met de uitdagende werkjes uit de kasten. We werken 6 weken aan een thema, de hoeken veranderen dus ook elke 6 weken. Zo blijft het leuk om nieuwe dingen te ontdekken. Tegen tienen geeft de juf aan dat het tijd is geworden om met elkaar te gaan opruimen. Wanneer je klaar bent met het opruimen van je eigen werkje ga je natuurlijk even kijken of je een ander kind kunt helpen als dat nodig is.

 

Alles opgeruimd? De kleuters van de dag halen de rugzakken van de gang. Dan is het nu tijd om die mooie rugzak te pakken en je pauzehapje er uit te halen. We zingen een gezellig eet- en drink lied en genieten samen van onze beker of pakje en ons stukje fruit of koek. De juf leest voor uit een mooi boek. Na het eten en drinken breng je je tas weer naar de gang en gaan we verder met een taal of rekenactiviteit. We maken bv met elkaar een woordweb over een nieuw thema of we oefenen met cijfers of kleuren en vormen. We maken veel plezier, knutselen en houden van muziek maken. Elke vrijdag krijg je een muziekles van een meester. 

 

We vinden het ook heel erg belangrijk dat je leert wat samenspelen en samenwerken is. Dat je lief voor elkaar moet zijn en dat iedereen anders is en dat dat mag. Op school en natuurlijk ook thuis leer je steeds meer dingen zelf te doen. Je gaat zelf naar de wc en het uit -en aantrekken van je kleding voor de gymles gaat ook steeds makkelijker. Je wordt iedere dag een beetje groter en zelfstandiger en dat is heel erg fijn.

 

Aan het einde van de ochtend gaan we of naar de gymzaal of naar buiten waar we ook weer verschillende leuke materialen hebben om mee te spelen. Buiten leren we ook dat we soms op onze beurt moeten wachten en dat het helemaal niet eng is om te vragen of je met iemand mee mag spelen. Om 12 uur  ga je lunchen, wat betekent dat je op school een zelf meegebrachte boterham eet samen met de andere kinderen en de juf. 

 

Ook in de middag werk en speel je weer fijn in de hoeken of met ontwikkelingsmateriaal uit de kast en doen we diverse taal en-of reken of knutselactiviteiten. Aan het einde van de dag gaan we vaak nog even lekker uitwaaien op het plein. Om 14.15 uur gaan we in de rij naar buiten om naar huis te gaan. Jouw handje in die van een van je nieuwe vriendjes of vriendinnetjes.

 

Daar zie je papa of mama al staan. Je zegt even tegen de juf dat je ze ziet en dan mag je gaan. Tot morgen school! Tot morgen juf!