Daar zit je dan… eindelijk in groep 8. Waarschijnlijk heb je daar enorm naar uitgekeken. De keus voor het voortgezet onderwijs, kamp en de musical.
‘s Ochtends kom je binnen in de klas en zeg je de juf gedag bij de deur. De juf vertelt wat er vandaag allemaal op de planning staat. Je kunt dit de hele dag nog terug zien op het whiteboard waar de dagplanning en de doelen ook opstaan.
De meeste dagen starten we met technisch lezen. Hiervoor gebruiken we de methode Blink. We lezen dan in groepjes en maken hierbij opdrachten. Sommige kinderen doen dit met de juf, andere leerlingen werken aan creatieve opdrachten rondom lezen of helpen een leerling uit een lagere klas met BOUW.
Daarna gaan we beginnen met de rekenles. We werken uit de methode Getal & Ruimte. We bespreken het doel van de les, de juf geeft uitleg en we maken een aantal sommen gezamenlijk. Daarna mag je zelfstandig op je eigen tempo aan de slag met de sommen op jouw niveau. Je kijkt zelf je werk na, zodat je ook gelijk ziet of je het doel van de les goed begrepen hebt. Je kunt de juf dan altijd nog wat vragen stellen als het begrijpen van de stof niet helemaal lukt.
Vlak voor de pauze is het tijd voor spelling. Dit doen we elke dag. In groep 8 herhaal je alle geleerde categorieën. Daarnaast wordt veel aandacht besteed aan werkwoordspelling.
Om 10.30 uur gaan we eten en drinken in de klas en daarna gaan we even lekker naar buiten om te bewegen. Tijdens het eten en drinken leest de juf voor of we kijken op het digibord naar het jeugdjournaal.
Na de pauze staat taal op het programma. De taal thema's sluiten aan bij de spelling thema's. Je leert nieuwe woorden rondom een thema, schrijft mooie verhalen of je we werken aan een presentatie.
Begrijpend lezen is een belangrijk vak in groep 8. Je leest over onderwerpen die aansluiten bij jouw belevingswereld. Je leert de tekst goed te begrijpen door vragen te stellen, maar je leert ook hoe je een tekst kunt samenvatten. Dat is handig omdat je dat op de middelbare school ook moet kunnen.
Bij Engels oefen je om gesprekken met elkaar te voeren, maar je leert ook liedjes en je bekijkt Engelse filmpjes. Spelenderwijs gaan we aan de slag om zoveel mogelijk Engelse woorden te leren.
De middag wordt meestal gebruikt voor de zaakvakken: aardrijkskunde, topografie, geschiedenis, verkeer, natuur. Deze opdrachten maken we vaak in tweetallen of in groepjes. Er is ook tijd voor creatieve opdrachten. Om de week op vrijdag komt er een muziekmeester muziekles geven en elke maandagochtend heb je gym van een gymjuf.
Aan het begin van het schooljaar zijn de open dagen op de middelbare scholen. Misschien heb je in groep 7 al wat scholen bezocht. Dat is handig! In groep 7 heb je in elk geval je voorlopig advies gekregen, dat betekent dat je goed op zoek kunt naar een school die bij jou en jouw niveau past. Na de midden citotoetsen in groep 8 ontvang je jouw definitieve advies van de juf. Daarna kun je je je inschrijven op de middelbare school waar jij naar toe zou willen.
In april heb je de eindtoets. Op de Jan Woudsmaschool maken we de Route8 toets. Deze toets is heel fijn want je bent in één ochtend hiermee klaar. Daarnaast is deze toets adaptief, dat betekent dat de toets zich aanpast aan jouw niveau.
Na deze eindtoets begint het uitzoeken van de musical, het verdelen van de rollen en het oefenen hiervoor. Dit alles doe je samen met de juf en jouw klas. Elk jaar is dit weer een feestje!
En dan aan het eind van het schooljaar neem je afscheid van de Jan Woudsmaschool. Het was leuk, het was fijn…. We gaan je missen! Kom je nog eens langs?